Svaki četvrti korisnik imao probleme u otplati kredita

Bez autora
Jul 17 2011

Svaki četvrti korisnik kredita u Srbiji bio je u situaciji da ne može da otplati ratu za kredit na vreme, pokazalo je istraživanje Medija galupa, urađenog za potrebe Narodne banke Srbije. Istraživanje je pokazalo da su korisnici kredita rezervisaniji prilikom uzimanja kredita nego pre tri godine, kao i da oko 10 odsto ispitanika ima negativno iskustvo sa bankama. Istraživanje, koje je urađeno treću godinu zaredom, odnosilo se na korišćenje kredita i tekućeg računa, a sprovedeno je u martu, na uzorku od oko 1.000 ispitanika u svim delovima Srbije. Prosečan korisnik kredita u Srbiji ima oko 42 godine, primanja između 18.000 i 45.000 dinara, srednje, a često i više ili visoko obrazovanje. Prilikom uzimanja kredita presudna je visina rate i rok otplate, a istraživanje je pokazalo da građani Srbije najviše kredita uzimanju u Inteza i Komercijalnoj banci.

Svaki četvrti korisnik imao probleme u otplati kreditaSvaki četvrti korisnik kredita u Srbiji bio je u situaciji da ne može da otplati ratu za kredit na vreme, pokazalo je istraživanje Medija galupa, urađenog za potrebe Narodne banke Srbije.

Istraživanje je pokazalo da su korisnici kredita rezervisaniji prilikom uzimanja kredita nego pre tri godine, kao i da oko 10 odsto ispitanika ima negativno iskustvo sa bankama.

Istraživanje, koje je urađeno treću godinu zaredom, odnosilo se na korišćenje kredita i tekućeg računa, a sprovedeno je u martu, na uzorku od oko 1.000 ispitanika u svim delovima Srbije. Prosečan korisnik kredita u Srbiji ima oko 42 godine, primanja između 18.000 i 45.000 dinara, srednje, a često i više ili visoko obrazovanje. Prilikom uzimanja kredita presudna je visina rate i rok otplate, a istraživanje je pokazalo da građani Srbije najviše kredita uzimanju u Inteza i Komercijalnoj banci.

Svi korisnici su se o uslovima za uzimanje kredita informisali direktno u banci. Tokom 2009. godine 49 procenata građana imalo je pozitivan odnos prema kreditima, a ove godine samo 38 odsto. Oko 40 odsto građana zna razliku između nominalne i efektivne kamatne stope, šest odsto imalo je primedbe na rok obrade kredita, a sedam odsto neprijatnosti sa bankarskim službenicima.

Banke su, iako imaju zakonsku obavezu, samo u 53 odsto slučaja obavestile klijenta o promeni uslova kredita.

Kada je reč o korisnicima tekućih računa, prosečan korisnik ima oko 45 godina, zaradu između 18.000 i 30.000 dinara, a pri donošenju odluke u kojoj će banci otvoriti račun presudni su preporuka prijatelja i poverenje u banku.

Oko 55 odsto korisnika tekućeg računa ima pozitivno mišljenje o bankama, a 11 odsto negativno, dok je oko 10 odsto korisnika imalo negativno iskustvo koje se uglavnom odnosilo na nedostatke u informisanju i neljubaznost bankarskih službenika.

Viceguverner Mira Erić Jović je istakla da će NBS, nakon što u decembru počne da se primenjuje Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, imati mehanizme da kažnjava banke za koje se utvrdi da su na neki način oštetile klijente.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik